Новини до 2020 г.

Нашите прекрасни туристи отбелязаха Деня на Св. Св. Кирил и Методий

Неврокопските Пирински стражи от Трето ОУ „Братя Миладинови“ за пореден път доказаха, че са еталон на организирания ученически пешеходен туризъм, с проведения днес поход в подножието на северните склонове на Пирин.

Туристите отбелязаха днешния празник (11 май) – Ден на Св. Св. Кирил и Методий, с вълнуващ поход от с. Обидим до с. Места. Те преминаха по маршрут: Гоце Делчев – с. Обидим – местност Поглед – параклис „Успение Богородично“ – местност Св. Св. Кирил и Методий и параклис „Св. Св. Кирил и Методий“ – местност Св. Троица – местност Орецко бърдо – местност Св. Варвара – с. Места – Гоце Делчев.

Пристигайки в с. Обидим, Марияна Зинкова – кметски наместник на с. Обидим, ги посрещна изключително топло и им пожела приятен престой в селото. Тя не пропусна да сподели, че тази дейност с ученици е много похвална. А дядо Георги, разказа на планинарите любопитни факти за селото, църквата и саможертвата на обидимски жители във войните.

Водач на групата от Трето ОУ бе известният географ и писател г-н Николай Даутов, на когото Стражите благодарят за прекрасното отношение и невероятните беседи повреме на целия поход.

Ентусиазираните туристи се насладиха на приказната гледка към Северен Пирин, която ги „придружаваше“ почти през целия ден.

В минутите за почивка, Стражите предпочетоха да играят сред красивата природа, да се наслаждават на чистия въздух и да споделят впечатления от видяното и наученото.

Тук е моментът да споменем, че повечето от участниците в похода са и посланици на здравето, участващи в проекта на училището „Успяваме заедно“ („Посланици на здравето“ 2019 г.).

Планинарите продължават с реализирането на своя план за пролетния сезон с поход до Орлово око и Ягодинската пешера в Родопите, в края на месец май.

Браво, Стражи!