Новини до 2020 г.,  Посланици на здравето

Посланиците на здравето от Трето ОУ финализират дейностите си, предвидени по проект „Лесни стъпки към доброто здраве“ на 5 май с изкачване на Гоцев връх в Славянка планина

Проектът на Трето ОУ „Лесни стъпки към доброто здраве“ е един от одобрените проекти в първа фаза на конкурса „Посланици на здравето“ 2018.

Проектът „Посланици на здравето”, който е с конкурсен характер, се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

Целевата група на участници в проекта са учениците от V б и VI б клас на училището, от които голяма част са и членове на училищния туристически клуб „Пирински стражи”.

Поради огромния интерес към дейностите, предвидени в проекта, учениците от II б, II в, III а, IV б и VI а клас, се включиха във всички дейности. Учениците ясно заявиха, че те биха искали да бъдат следващите посланици на здравето в Трето ОУ през учебната 2018/2019 година.

Предвидените дейности по проекта са 17, като бяха засегнати множество теми за превенция на хроничните незаразни болести. Някои от осъществените дейности са: „Горски фитнес“, „Пътека на билките“, „Историята на една пилешка хапка“, „Мазнините – полезни и вредни“, „Животът преди чипса“, „Защо купуваме точно това? Магията на маркетинга“, „Какво е ГМО? – Храна за размисъл. Хранителни километри. Родно и сезонно“ и много други.

Шестнадесет от предвидените дейности бяха изпълнени по предварителния план, но тъй като учениците от Трето ОУ са изключително дейни, те осъществиха и множество допълнителни по проекта, като: общ поход до вр. Ореляк с членове и ръководители на Българска федерация по туризъм, изява на група по проект „Твоят час“ на тема: „Първа долекарска помощ“, поход до Попови ливади с дискусия по тема, свързана със здравословното хранене и други.

Посланиците на здравето ще обявят финала на предвидените си дейности на 5 май на Гоцев връх, където ще отбележат и годишнина от героичната гибел на Гоце Делчев, и ще поставят началото на новите си планове за летния сезон.

Те ще продължат реализирането на своите идеи и извън периода на конкурса, тъй като смятат, че здравето и дейностите по превенция на различни болести, са най-важни елементи за по-добър живот.

Готовите електронни продукти, изготвени по проекта, са достъпни за всички на адрес https://piringuards.treto-gd рубрика „Посланици на здравето“.

Участниците по проекта изготвиха и специална електронна книга със здравословни рецепти (https://treto-gd.com/recepti/mobile/index.html), която също може да се ползва без ограничение в сайта на клуб „Пирински стражи“.