Новини до 2020 г.,  Посланици на здравето

Занятие на тема „Лесни стъпки към доброто здраве“

В стола на Трето ОУ „Братя Миладинови”, гр. Гоце Делчев, се проведе занятие с участниците в проект „Лесни стъпки към доброто здраве“ под ръководството на учителите г-жа Славка Жостова, г-жа Лозана Грозданова и г-н Александър Халачев.

Целта на занятието бе да се напомни на децата важността от това да се хранят здравословно; да различават вредните от полезните храни; да правят правилен избор на храна, здравословна за човешкия организъм.

Урокът се проведе в три части. Първата, съдържаше мултимедийна презентация, която показа на всички деца и гости кои храни са здравословни и кои не са, а също така и до какво води заседналия начин на живот.

Втората част бе практическа. Децата бяха разделени на групи. Една част от тях бяха, т.нар. готвачи, които приготвиха здравословна храна за учениците – сутрешна закуска и две междинни закуски, които съдържаха пълнозърнест хляб, маслини, натурално краве масло, зеленчуци и избрани плодове.

Другата група от ученици бяха дегустатори. Те попълваха работни листове, които включваха диаграма с пете хранителни групи и таблица, в която да опишат как се хранят обикновено всеки ден – сутрин, обед, вечер, и през междучасията. Опитвайки от всяка храна, те правиха и своите изводи.

След това бе направен и обсъден сравнителен анализ, изготвен от готвачите и дегустаторите.

Третата част от занятието бе истинска изненада за присъстващите. Сътворената от учениците плодова пирамида, която съдържаше плодовете – киви, мандарина, портокал, банан, ябълка, привлече още повече вниманието на гостите, които заедно с готвачите и дегустаторите, похапнаха здравословно.

На полезния и интересен открит урок присъстваха г-жа Калайджиева с учениците от ІІ б и ІІ в клас, които взеха участие в дейностите; г-жа Лилия Полимерова – медицински специалист в училището и партньор по проекта и сем. Горанови – управители на училищния стол и партньори по проекта.