Новини до 2020 г.

„Пирински стражи” отбелязоха 114 години от Илинденско-Преображенското въстание с поход до вр. Свещник, почистваща акция и образователни лекции

Пиринските стражи от Гоце Делчев за пореден път изненадаха всички с оригинално отбелязване на празник. Този път те отбелязаха 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание на връх Свещник в Южен Пирин.

Някои от предходните мероприятия на Стражите по отбелязване на важни празници и годишнини през учебната 2016/2017 година бяха: отбелязване на 114 години от гибелта на Гоце Делчев с поход до Гоцев връх в Славянка планина; посрещане на изгрева на връх Свети дух по повод 3-ти март; съвместен поход с парковите служители на НП „Пирин” по повод 55-годишнината от създаването на защитената територия; отбелязване на 144 години от гибелта на Васил Левски с поход до с. Попови ливади и п. „Св. Костадин” над с. Делчево и много други.

Рано сутринта в делничния ден младите туристи, придружени от родители и гости предприеха пътуване до с. Попови ливади, откъдето започна и тяхното пешеходно приключение.

Ентусиастите изкачиха връх Свещник, където ръководителите им г-жа Лозана Грозданова и г-н Александър Халачев, изнесоха две кратки образователни лекции – едната за Илинденско-Преображенското въстание, а другата за билките и защитените растителни видове в Южен Пирин.

Тръгвайки си от върха, те осъществиха нещо наистина похвално. Снабдени с ръкавици и чували за смет малките планинари предприеха почистваща акция. Те събраха всички отпадъци по маршрута: вр. Свещник – з. „Мурата” – з. „Дългия чучур”. В почистването се включиха и присъстващите родители и гости, които също с толкова голямо желание и отдаденост събираха отпадъците по пътя си.

Стражите пренесоха всички събрани отпадъци през целия маршрут чак до с. Попови ливади, за да ги изхвърлят на подходящите за това места. Въпреки че не им бе леко, тъй като почистващата акция траеше около 3 часа, те не се отказаха и изпълниха мисията си докрай.

Учениците от клуб „Пирински стражи” – Трето ОУ „Братя Миладинови”, гр. Гоце Делчев отправиха апел към всички, които искат да се наслаждават на красивата планина да не оставят боклука си в планината и по различните местности за отдих, тъй като сметосъбиращите камиони не достигат до там, а и един културен човек не би го направил. Те напомниха, че: „В планината кошче за боклук е собствената ни раница”.

Нека всички заедно да се опитаме да живеем по-добре в унисон с природата! Адмирации за младите природолюбители!