Новини до 2020 г.

„Пирински стражи” се завърнаха от 70-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета” 2016 с ПЪРВО място в категория „Дисциплина” и снимка с ПРЕЗИДЕНТА на България

„Пирински стражи” при Трето ОУ „Братя Миладинови” се завърнаха от 7-дневния поход „По стъпките на Ботевата чета” на 2 юни.

20 ученици от III – VIII клас и ръководителите г-жа Жостова, г-жа Грозданова и г-н Халачев, изминаха 120-километровия път от Козлодуй до вр. Околчица, за да отбележат героичната гибел на Христо Ботев. Това се случи в периода от 27 май до 2 юни. Участниците от цялата страна бяха 1200.

Тази година участниците от Гоце Делчев бяха от две основни училища в града, организирани в две групи – „Пирински стражи” от Трето ОУ и ученици от Първо ОУ. Транспортните разходи от гр. Гоце Делчев до гр. Враца и обратно бяха осигурени от г-н Москов – кмет на община Гоце Делчев, г-жа Халачева – директор на Трето ОУ и г-жа Янева – директор на Първо ОУ. Двете самостоятелните групи, пътуващи заедно, бяха посрещнати от г-н Златанов – началник на РИО – Благоевград в гр. Благоевград, който им пожела успешен поход и им подари по един български трибагреник, който да развяват през всички дни на похода. По-голямата част от бивачните съоръжения на групата от Трето ОУ бяха осигурени от ТД „Момини двори”, гр. Гоце Делчев. Секретарят на туристическото дружество г-н Смилянов, придружаваше и помагаше на учениците ежедневно, за което те са много благодарни. Той подари на всички участници по значка с логото на ТД „Момини двори”.

Учениците от Трето ОУ доказаха, че се справят с организирането на бивак и боравенето с бивачни съоръжения, показаха своя патриотичен дух и екипна работа.

Още през първия ден от похода, те получиха огромно количество позитивизъм, патриотизъм и самочувствие – разгледаха и се качиха на историческия кораб „Радецки“, снимаха се с г-н Плевнелиев – ПРЕЗИДЕНТ на Р България, който се спря при тях и ги поздрави за тяхното участие в похода.

„Пирински стражи” грабнаха ПЪРВО МЯСТО в категория „Дисциплина – деца” от Националния поход, която награда бе връчена на официалната част по отбелязването на 140-годишнината от гибелта на Ботев, проведена на вр. Околчица на 2 юни.

Участниците на похода и техните ръководители бяха особено щастливи, че най-старият участник в 70-ия НП „По стъпките на Ботевата чеата” Айрун Мейзинев, вървеше редом с тях по време на всички дни и носеше подарената му от тях клубна шапка и значка на „Пирински стражи”.

Емоциите не стихнаха до тук – на 2 юни групата участник от Трето ОУ „Братя Миладинови” беше изключително топло посрещната от насъбралото се множество от ученици от училището и от родителите на участниците. Специално за повода, петокласници от училището бяха изработили плакат, на който пишеше: „Добре дошли, Ботеви последователи!”.

Двете гоцеделчевски групи бяха посрещнати и поздравени от г-н Москов – кмет на община Гоце Делчев и зам.-кмета г-н Боцев. С патриотичен дух и преклонение пред паметта на Христо Ботев младите туристи поднесоха цветя на бюст-паметника на Хр. Ботев в гр. Гоце Делчев.

Г-жа Халачева – директор на Трето ОУ „Братя Миладинови” поздрави младите патриоти, а на следващия ден тя зарадва учениците от Трето ОУ с подарък за успешно проведения поход.

Изключително бе тяхното посрещане в двора на училището.

Клуб „Пирински стражи” при Трето основно училище „Братя Миладинови”, потвърдиха, че с нови сили и идеи ще вземат участие и в 71-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета”.