Ръководители

Славка Жостова

Публикации в специализирани издания:

Международен симпозиум ЕКОЛОГИЯ’95 с научно съобщение на тема: ”Запознаване на учениците от четвърти клас с някои екологични проблеми на Славянка планина и резервата”;

Международен симпозиум ЕКОЛОГИЯ’96 с научно съобщение на тема: ”Зеленото училище като форма за екологично възпитание и обучение”;

Юбилейна научна конференция Сливен’97 с научно съобщение на тема: ”Характеристика на модела и технологията за екологично възпитание в началния курс чрез учебното съдържание”.

Участие в създаването на книгите:

„101 идеи за опазване на околната среда”
„102 идеи за опазване на околната среда”

Работа по проекти: 

 1. Проект ПРЕСТ – Британски Ноу Хау Фонд
 2. Проект „Успех”
 3. DEPTH ”COMENIUS”

Oтличия, награди, постижения

 1. Грамота от Министерството на околната среда във връзка с активното участие в конкурса „Природата в моя роден край”.
 2. Висше образование:
  1987г. – Начален учител със специализация трудово обучение в ЮЗУ „Неофит Рилски”
 3. Специализация:

1994г. –  „Екологично обучение и възпитание в начален етап в ЮЗУ „ Неофит Рилски”

I ПКС – Като учител притежавам Първа професионално-квалификационна степен.

Дейности:

 1. Изкачване на вр. Арарат (5165 м) – Турция
 2. Пиренеи – Испански национален парк Ордеса – вр. Монте Пердидо (3355 м)
 3. Национален парк на френските Пиренеи – „Гаварини“
 4. Килиманджаро – вр. Ухуру (5895 м)
 5. Танзания – най-студения вулкан в света Ол Дойньо Ленгай – 2962 м
 6. Трекинг в Доломитите (Алпи, Италия) – изкачване на връх Пиц Бое (3152 м)
 7. Изкачване на първенеца на Карпатите – вр. Молдовяну (2544 м)
 8. Участие в квалификационен поход на БФТ „Централен Балкан-Джандема”
 9. Участие в щафетата Родопи – Пирин – Рила
 10. Ативно участие в плана на Туристическо дружество ”Момини двори”, гр.Гоце Делчев
 11. Изкачвания в Гърция – планините Олимп, Боздаг, Щудер, Пинт
 12. Изкачвания в Юлийските Алпи – вр. Триглав (2864 м)
 13. Изкачвания в Атласките планини (Мароко) – първенецът вр. Тубкал (4167 м), вр. Раз (4064 м) и вр. Тимзгида (4089 м)

Александър Халачев – ръководител до 2020 г.

   „Няма по-полезно, по-вдъхновяващо и по-запомнящо се нещо от това да си сред природата. Красотата и величието на планината могат да разтърсят до такава степен човешката същност, че чрез постоянно връхлитащите като непрестанен вятър емоции, индивидът да промени целия си живот. Спомените от преживяното –  живеят в човешкото съзнание, докато пътят наречен „живот”, не свърши.”

Александър Халачев

В Трето основно училище „Братя Миладинови”, гр. Гоце Делчев, преди години, се научих да пиша и чета, развих се успешно, като личност и изградих характера си. Имах ясен поглед към бъдещето, научих се да бъда целеустремен. Сега, отново, съм свързан с това училище – в Трето ОУ съм учител по български език и литература на петокласниците и седмокласниците – прекрасни, изпълнени с борбен дух и енергия ученици.

По образование съм магистър филолог и учител по български език и литература, а също и магистър психолог. Завършеният курс за планински водачи ми позволява да бъда по-подготвен за изпълнението на дейностите на клуб „Пирински стражи”.

Имам честта да съм един от ръководителите на туристическия клуб към училището, заедно с г-жа Грозданова и г-жа Жостова – изключително добри педагози и хора.

Смятам, че членовете на клуба, са щастливци. Те имат възможност да видят красотата на планината; да придобият повече знания за флората и фауната в България; да опознаят българските традиции и обичаи; да усъвършенстват уменията си за работа в екип; да се научат да бъдат по-добри и толерантни към хората, които ги заобикалят; да се почувстват ценни и отлично оценени от семейство, институции и приятели. А моето задължение и искрено желание, е да помогна на желаещите ученици да променят ежедневието си и да заемат своето място както в семейството на единствения официално открит училищен туристически клуб в гр. Гоце Делчев „Пирински стражи”, така и в съвременното общество.


Лозана Грозданова – ръководител до 2020 г.

Специалност: „История“

Старши учител – прогимназиален етап в III ОУ „Братя Миладинови“, гр.Гоце Делчев

Преподава в ГЦОУД

В училището от 2004 г.

„Да си учител е призвание!  А призванието е отговорност не само към учениците, към родителите, институцията… Призванието е отговорност към света, към обществото, към бъдещето. Призванието не е заложена дарба, то се развива, осъзнава и оличностява. Призванието е онзи миг, в който учителят усеща, че може да създава не само в класната стая, но и далеч извън нея.“

                                                                       Лозана Грозданова

Там където започна моето образование, там съдбата ме върна да градя своето бъдеще, а именно III ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев. По образование съм историк и от дванадесет години работя като учител в група за целодневна организация на учебния ден.

В екип работя с прекрасни професионалисти, които са със солидна подготовка в организирането на планински преходи – г-жа Жостова и г-н Халачев. Аз се включвам с подготвянето и организирането на тематични разходки, посветени на честване на национални празници или отбелязване делото на национален български герой. Съпреживяването на историята е най-добрия учител.

Задачите, които си поставихме с разходките сред природата са развиване на активност (антимързел), инициативност (антискука), солидарност (антиегоизъм) и нямат общо с активното поощряване на спортна злоба, която на по-късен етап се изражда в егоцентризъм. И успяваме, тъй като желаещите ученици да участват в клуб „Пирински стражи“ са много, подкрепата на родителите неимоверно се увеличи.

Ползите от връзката с природата за израстващото дете, се изразяват в  развиване на ценни личностни, социално значими качества: смелост, инициативност, находчивост, самообладание, самостоятелност, самоувереност, адаптивност, самооценка. Нараства умението за социална интеграция и взаимодействие с други деца. Въвежда се усвояване на базови принципи в положителната комуникация: „ти печелиш, аз печеля“, „честна игра“, „равен старт, равни условия“.

Един  преход в планината е достатъчен, за да се заредим с положителна енергия и добро настроение, а и да научим нещо ново. Най-хубавото е, че планината е достъпна за всеки, без значение от възрастта или финансовите възможности. Разнообразието от дървесни видове, растения, животни и красиви гледки, правят разходката в планината безценно съчетание между полезното и приятното, което създава у децата любов към природата и им помага да научават в движение повече за нея, а и за самите себе си.